Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sport 1

 Kedvenc Csapatomról :)

 

 

A Ferencvárosi Torna Club, vagy röviden FTC egy budapesti sportegyesület és labdarúgócsapat a magyar főváros IX. kerületében. A Medián felmérése[1] szerint 2006-ban is a legnépszerűbb labdarúgócsapat volt Magyarországon.

1899-es alapítása óta 28 alkalommal avatták magyar bajnokká, 20 alkalommal hódította el a magyar kupát, illetve egy alkalommal nyerte meg az UEFA-kupa elődjét, a vásárvárosok kupáját. 1995-ben első magyar csapatként a Bajnokok Ligája-főtáblájára, 2004-ben az UEFA-kupa-főtáblájára jutott, tehát mind hazai és mind nemzetközi szinten a legsikeresebb magyar labdarúgócsapat.

A csapatot 2006-ban – a bíróság megállapítása szerint jogszerűtlenül[2] – kizárták az első osztályból, majd az NB II-ben három idényt töltött el. 2009-ben jutott vissza az élvonalba.

2008-ban Kevin McCabe, az angol Scarborough vállalat vezetője az FTC Labdarúgó Zrt. többségi tulajdonosa lett.

Teljes nevének (Ferencvárosi Torna Club) használata a köznyelvben ritka, gyakori az FTC és a „Ferencváros” rövidítés, ugyanakkor még gyakrabban hallani a Fradi becenevet, ez utóbbi a német eredetű Franzstadt köznyelvi rövidülése. Néhány szurkoló s újabban már a média is gyakran használja említésükre mezszínüket, így szokták őket „zöld-fehéreknek” vagy „zöld sasoknak” is nevezni.

 

Teljes csapatnév Ferencvárosi Torna Club

Mottó Erkölcs, Erő, Egyetértés

Becenév FTC, Fradi

Zöld Sasok

Székhely Budapest, Magyarország

Alapítva 1899

Klubszínek zöld-fehér

Stadion Albert Flórián Stadion

Vezetőedző Prukner László

Elnök Kevin McCabe

Bajnokság Monicomp Liga

Nemzeti sikerek

 Bajnokcsapat 28 alkalommal

 Kupagyőztes 20 alkalommal

 Szuperkupa-győztes 4 alkalommal

Nemzetközi sikerek

VVK 1 alkalommal

KK 2 alkalommal

Statisztika

Legtöbb mérkőzés Lipcsei Péter 418

Legtöbb gól Sárosi György 351

 

Jelenleg a Ferencvárosi TC a magyar labdarúgás legeredményesebb, és mind a mai napig Magyarország egyik legnépszerűbb labdarúgócsapata.[3]

A Fradi rendelkezik a magyar csapatok közül a legtöbb Magyar Kupa győzelemmel. A Ferencváros csapata az NB1 történetének legstabilabb pontja, 105 éven át folyamatosan az élvonalban játszott, ebből 81 bajnoki szezon végén állt dobogós helyen.